Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγες στο Εργοσημο. Αυξάνεται το ασφάλιστρο

Αλλαγες στο Εργοσημο. Αυξάνεται το ασφάλιστρο


Αύξηση στο ασφαλίστρο από 20% σήμερα σε 30% για το εργόσημο και ποιο αυστηρές προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με αυτο, προβλέπει ρύθμιση συμφωνα με την Ημερησία.

Συγκεκριμένα με δημοσιευμα της Ημερησίας προωθείτε ρύθμιση που προβλέπει αλλαγες στους νόμους 3863/10 και 3996/11 για το εργόσημο στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ποιες είναι οι αλλαγές για το εργόσημο που παρουσίαζει η Ημερησία και προβλέπονται με νέα ρύθμιση:

1. Αυξάνεται το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 30%.

2. Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης από το εργόσημο που ίσχυε υπέρ των αμειβομένων με εργόσημο και θεσπίζονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος (έναντι 30 ημερών ασφάλισης και 360 αντίστοιχα που ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και καταβαλλόμενων παροχών (παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας κ.α.) «να γίνει πιο αναλογική και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Επίσης, οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν θα ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου.

3. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργόσημου σε τουλάχιστον δύο νέες κατηγορίες όπου εντοπίζεται μεγάλη εισφοροδιαφυγή (συζητούνται και άλλοι κλάδοι): Στις υπηρεσίες καθαρισμού καθώς και φροντίδας κήπου σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας. 
πηγη : dikaiologitika.gr

like