Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Chromebook Pixel απο την Google


Chromebook Pixel, ο Η/Υ με οθόνη αφής της Google

Η Google παρουσίασε το Chromebook Pixel, τον πρώτο της φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής 13 ιντσών υψηλής ανάλυσης, σε μια κίνηση που στοχεύει κυρίως στην ανταγωνίστρια Apple και στην οθόνη αφής Retina με την οποία η τελευταία έχει εφοδιάσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα της MacBook.

Σημειώνεται, πως και τα τελευταία Windows 8 της Microsoft παρέχουν δυνατότητες αφής στις οθόνες (όπως π.χ. η ταμπλέτα Microsoft Surface Pro).

Οι οθόνες αφής τείνουν πλέον να καθιερωθούν σε όλες τις συσκευές, από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έως τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ο νέος φορητός Η/Υ της Google, με βάρος περίπου ενάμισι κιλό, ο οποίος αναμιγνύει χαρακτηριστικά ενός φορητού (laptop) και μιας ταμπλέτας (tablet), σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Chrome ΟS της εταιρείας και έχει σχεδιαστεί από την ίδια, ενώ θα συναρμολογείται από τρίτους υπεργολάβους στην Ταϊβάν για λογαριασμό της. Η «καρδιά» του μηχανήματος είναι ο ισχυρός επεξεργαστής Sandy Bridge i5 της Intel, ενώ έχει μνήμη 32 ή 64 GB και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G).

«Το Chromebook έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel), 239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατ. συνολικά, από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα», ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, που κάνει μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια να διεισδύσει στην αγορά φορητών Η/Υ.

Ο πρώτος φορητός Η/Υ με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από την κορεατική Samsung το 2010, ενώ οι επόμενοι από άλλες εταιρίες (Lenovo, Acer, HP). Έως τώρα όμως αυτά τα μηχανήματα έχουν δυσκολευτεί να εκτοπίσουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα, που «τρέχουν» είτε τα Windows της Microsoft, είτε της Apple.

Μια ιδιομορφία των υπολογιστών με λειτουργικό Chrome είναι ότι, αν και διαθέτουν δικό τους σκληρό δίσκο, αντί για εγκατεστημένο λογισμικό στο ίδιο το μηχάνημα, αποθηκεύουν τους φακέλους τους στο «νέφος» (cloud computing). Κάτι τέτοιο προσδίδει μεν τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες (η Google προσφέρει 1 ΤΒ δωρεάν χώρο σε online σκληρό δίσκο για κάθε χρήστη επί τρία χρόνια), καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό, αλλά αρκετοί χρήστες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την ιδέα και τη χρησιμότητα του «νέφους».

Οι πρώτοι Chromebook Pixel κυκλοφόρησαν ήδη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με τιμή από 1.300 δολάρια (περίπου 980 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι, αυτή τη φορά, αντίθετα με το παρελθόν, η εταιρία δεν διάλεξε το φθηνό κομμάτι της αγοράς. Η Google, εξάλλου, έκανε γνωστό ότι σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει το ειδικό λογισμικό QuickOffice, για να διευκολύνει τον χειρισμό των αρχείων Word και Excel από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει στα Windows.

Όσον αφορά τα «έξυπνα» κινητά και τις ταμπλέτες, η Google ξεκαθάρισε ότι παραμένει πιστή στο λογισμικό της Android.

like