Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Φευγουν οι ξένες καταθέσεις από την Κύπρο

Την εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας από τη Ρωσία, προωθεί η κυβέρνηση, η οποία σε συνδυασμό με το τροποποιημένο νομοσχέδιο του κουρέματος, θα συμπληρώνουν το ποσό των €5,8δις που απαιτεί το Eurogroup, για μείωση του δημόσιου χρέους στο 120%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε το πρωί στη βουλή, ότι όντως βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Ρώσσο υπουργό Οικονομικών, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy το ζητούμενο είναι η εξαγορά από τη Ρωσία μέρους της ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, δια μέσου της VTB, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Russia Commercial Bank, για να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται μετά τη τροποποίηση του νομοσχεδίου που προνοεί το κούρεμα των καταθέσεων.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο κατέθεσε το πρωί ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώπιον της βουλής και προνοεί την εξαίρεση των μικροκαταθετών από το μέτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα για το οποίο αναζητείται η συμπλήρωση του.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, ανέρχονται στα €4,5δις ωστόσο μετά την απορρόφηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα, το ποσό μειώνεται στα €2,5 - €3δις.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy,  οι Ρώσοι επενδυτές καταφθάνουν με τα ιδιωτικά τους jet στην Κύπρο ή στέλνουν της χρηματιστές τους για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο.

Σε κατάσταση αμόκ ελεγκτές και δικηγόροι

Την ίδια ώρα οι ελεγκτές και οι δικηγόροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

like