Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Οι δυο ημέρες του Ομπάμα στην Αθήνα -Το πρόγραμμα, τα μέτρα, οι προσδοκίες

Με πρώτο σταθμό την Αθήνα ξεκινά σήμερα το τελευταίο του ταξίδι, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, με επόμενο σταθμό το Βερολίνο. Ένα ταξίδι με πολλά ουσιαστικά μηνύματα και συμβολισμούς, αλλά και ετεροβαρή περιεχόμενα, αφού το τοπίο που διαμορφώνει η εκλογή Τραμπ αλλάζει σχεδιασμούς και προτεραιότητες τόσο για την Ευρώπη, όσο και για καθαυτό το ταξίδι Ομπάμα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει υπερεπενδύσει στην επίσκεψη Ομπάμα, με τα στελέχη της να δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι η επίσκεψη είναι καθοριστική τόσο για το χρέος, όσο και για το Κυπριακό, αλλά και για το Προσφυγικό. Και μπορεί ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη» του Έλληνα πρωθυπουργού από τον απερχόμενο Πρόεδρο να έχει τη συμβολική του αξία, ωστόσο, οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι το «καλάθι πρέπει αν είναι μικρό», αφού το ελληνικό χρέος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι μείζον ζήτημα για την αμερικανική διπλωματία.
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη γειτονιά μας να ανατινάζεται καθημερινά όλο και περισσότερο, με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό να κορυφώνεται, με κάθε πλευρά, όπως η Ρωσία του Πούτιν, να διεκδικεί καλύτερη θέση στην επόμενη ισορροπία, με την Τουρκία του Ερντογάν να αναζητά προκλητικά ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με το Κυπριακό στο επίκεντρο της ατζέντας και το ΝΑΤΟ ήδη στο Αιγαίο, είναι προφανές ότι η επίσκεψη αφορά πολύ πιο συνολικά περιεχόμενα και σχεδιασμούς από το ελληνικό χρέος.

Οι εν λόγω σχεδιασμοί μπορεί να έχουν τροποποιηθεί, όπως είναι προφανές, μετά την εκλογή Τραμπ, η οποία με τη σειρά της κλονίζει ποικίλες ισορροπίες, ωστόσο είναι δεδομένοι.



δειτε ολες τις εξελίξεις  απο την επίσκεψη Ομπάμα Αθήνα

like